Lepota

KAKO TI LAHKO INDUSTRIJSKA ČISTILA POMAGAJO NA POTI DO USPEHA

Se strinjate, da je ne glede na velikost delovnega okolja nujno, da je le-to čisto in urejeno? Industrijska čistila imajo pomembno vlogo pri vzdrževanju čistega in varnega delovnega okolja.

 

Industrijska čistila, njihova uporaba, prednosti, različne vrste industrijskih čistil in njihove lastnosti 

 

Kaj so industrijska čistila?

Industrijska čistila so posebej prilagojena čistila, ki se uporabljajo v različnih industrijskih panogah, tako večjih kot tudi manjših, pa tudi drugih delovnih okoljih kot so zdravstvene in izobraževalne ustanove, hoteli, avtokampi in podobno. Uporabna so za raznolike namene: od čiščenja tal, sten, stropov, drugih površin, raznolike opreme in večjih ter tudi manjših orodij. Industrijska čistila so pomembna pri odstranjevanju umazanije, nesnage in madežev, kot so masti, olja, laki, barve … 

Industrijska čistila

Industrijska čistila so eden izmed pomembnejših, če ne celo najpomembnejši faktor industrijskega čiščenja. Industrijsko čiščenje se od komercialnega razlikuje predvsem po tipu okolja oziroma prostora, v katerem čiščenje poteka. Pri klasičnem, komercialnem čiščenju gre predvsem za čiščenje prostorov kot so pisarne, sobe za sestanke in podobno, industrijska čistila pa so v uporabi pri čiščenju prostorov, kot so tovarne, elektrarne, proizvodni obrati in skladišča. V takšnih industrijskih objektih navadno najdemo raznovrstno pomembno opremo, pogosto pa se v takšnih okoljih dela tudi z različnimi kemikalijami in drugimi nevarnimi snovi. Zato mora biti delovanje vseh postopkov v takšnih industrijskih panogah brezhibno. Da lahko naprave in zaposleni brezhibno in nemoteno delujejo pa je pomembno, da je čiščenje objektov v takšnih panogah specializirano in naravi dela primerno, to pa je mogoče le s kvalitetnimi industrijskimi čistili. 

Kaj omogočajo industrijska čistila?

Ena najpomembnejših prednosti uporabe industrijskih čistil je zagotavljanje varnosti na delovnem mestu. Ko zaposleni delajo s težkimi stroji ali kemikalijami, je ključno, da je delovno okolje varno. Pri takšnem delu pa je varno le okolje, ki je tudi čisto, saj se s čistočo lahko izognemo nesrečam zaradi poškodovanih naprav, eksplozij zaradi nezaželenih reakcij nevarnih snovi. S čistim okoljem pa zagotovimo tudi, da ne prihaja do poškodb zaposlenih zaradi nesreč. 

Industrijska čistila omogočajo tudi zmanjšanje obrabe industrijskih objektov in prostorov. Redna uporaba industrijskih čistil poskrbi, da se umazanija ne nabira in ne uničuje strojev opreme.

Še ena prednost redne uporabe industrijskih čistil je zagotovo zagotavljanje manjšega števila nesreč, povečanje produktivnosti na delovnem mestu in optimalnosti dela. Poleg tega čisto delovno okolje lahko vpliva tudi na boljše počutje zaposlenih ter na boljšo podobo pred strankami ali partnerji. 

Vrste industrijskih čistil

Odvisno od namena uporabe ločimo različne vrste industrijskih čistil. Postopkom in higieni v različnih industrijskih panogah namenjamo vedno več pozornosti in prav tako bi se morala ta namenjati izbiri pravih industrijskih čistil.

Poznamo sredstva za čiščenje površin, sredstva za čiščenje naprav in orodij, sredstva za dezinfekcijo površin ali naprav in orodij, sredstva za razmaščevanje, za odstranjevanje specifičnih snovi (na primer lepila, barve).

Nekatera industrijska čistila najdemo v tekoči obliki, druga pa, odvisno od namena uporabe, tudi v obliki razpršila, pene ali gela. 

Nekatera industrijska čistila temeljijo na vodni osnovi. Voda je njihova primarna sestavina. Uporabljajo se lahko v različnih pogojih. 

Glede na pH vrednosti čistil ločimo kislinska industrijska čistila (ta, ki imajo pH vrednost med 0 in 7) in alkalna industrijska čistila (ta, ki imajo pH vrednost med 7 in 14). Kislinska industrijska čistila so izredno uporabna pri odstranjevanju trdovratnih madežev z raznolikih površin. Alkalna industrijska čistila pa odstranjujejo vosek, olje in maščobe. 

Poznamo tudi čistila, ki temeljijo na osnovi topil. Primarna sestavina te vrste industrijskih čistil je ena ali več kemikalij. Pogosto jih imenujemo tudi razmaščevalci. To vrsto industrijskih čistil delimo dalje še na takšne, ki jih lahko uporabljamo na vseh vrstah površin in takšne, ki jih uporabljamo le na specifičnih površinah, na primer na lesu, različnih kovinah …

Industrijska čistila

Industrijska čistila, ki vsebujejo tako vodo kot tudi topila oziroma razmaščevalce, prav tako uporabljamo za čiščenje raznolikih površin.

Vrsta industrijskih čistil, ki jo poznajo prav vsi, so detergenti. Ti so dobro poznani zaradi raznolikosti njihove uporabe v različnih industrijskih panogah, od čiščenja različnih površin do uporabe za čiščenje naprav in orodij. 

Abrazive, ki so najpogosteje uporabni za drgnenje umazanije s trdih površin, je potrebno uporabljati previdno, da ne pride do obrabe ali popraskanja materialov kot sta nerjaveče jeklo ali plastika. 

Kvalitetna industrijska čistila

Značilnosti, ki odlikujejo kvalitetna in učinkovita industrijska čistila so pomembne, saj zagotavljajo doseganje brezhibnih rezultatov in nemoteno delovanje v industrijskih obratih, zdravstvenih in izobraževalnih ustanovah, hotelih in še marsikje drugje. Pomembna lastnost dobrih industrijskih čistil je učinkovito odstranjevanje trdovratnih madežev in ostankov najrazličnejših snovi kot so maščoba, lak, lepilo ali barve. Kvalitetna industrijska čistila prav tako ne poškodujejo površin, naprav ali orodij, iz katerih madeže odstranjujemo in nikakor ne vplivajo na njihovo delovanje in nadaljnjo uporabo. Poleg tega so učinkovita industrijska čistila popolnoma varna za uporabo. Prav tako je pomembna lastnost nekaterih industrijskih čistil to, da niso vnetljiva, kar omogoča tudi čiščenje naprav priključenih na električni tok ali elektronskih naprav.