Dom

Kako izbrati hladilnik z zamrzovalnikom, ki ustreza vašim potrebam

Hladilnik z zamrzovalnikom

Hladilnik z zamrzovalnikom je nepogrešljiv del vsake kuhinje. Ko je čas za nadomestitev stare naprave ali opremljanje novega doma, pa lahko hitro naletite na preglavice pri izbiri. Sodobni hladilniki namreč ponujajo ogromno možnosti.

Tu je vodnik, ki vam bo pomagal izbrati pravi hladilnik z zamrzovalnikom glede na vaše potrebe, proračun in na voljen prostor. Preglejmo najpomembnejše lastnosti in funkcije!

Velikost in mere so ključni

Najpomembnejši dejavnik pri izbiri hladilnika je seveda njegova velikost oz. prostornina, ki mora ustrezati potrebam gospodinjstva. Prav tako bodite pozorni na mere same naprave, da se bo lepo prilegala v vašo kuhinjo.

Majhna 1-2 članska gospodinjstvamanjši hladilnik do 200 l bo zadostoval.

3-4 članske družine – srednje velik 300-400 l hladilnik je primerna izbira.

Velike družine ali potrebe – potrebovali boste 500 l ali večji hladilnik. Lahko razmislite tudi o modeloh z dvojnimi vrati ali francoskimi vrati za dodaten prostor.

Poleg skupne prostornine preverite tudi razmerje med hladilnim in zamrzovalnim delom. Večina ljudi potrebuje 70-30 ali 60-40 razmerje v korist hladilnega dela.

Ko gledate mere, imejte v mislih tudi potreben prostor za odpiranje vrat in pretok zraka okrog naprave.

Učinkovitost porabe energije prihrani denar

Sodobni hladilniki porabijo veliko manj energije kot starejši, toda še vedno predstavljajo enega večjih porabnikov v gospodinjstvu.

Zato je pametno izbrati čim bolj energetsko učinkovit model. Na izbiro so:

Razred A++ – varčni modeli, običajno 20-30% bolj učinkoviti od osnovnih modelov.

Razred A+++ – najbolj varčne izbire, ki porabijo do 60% manj energije kot razred A.

Razred A+ in nižje – najmanj učinkoviti modeli, ki jih raje izogibajte.

Na splošno večja začetna investicija v A++ ali A+++ hladilnik hitro povrne prihrankih pri računih za elektriko. Preverite tudi dejansko letno porabo v kWh za najbolj realne podatke o strošku delovanja.

Zasnova in organizacija notranjosti

Sodobni hladilniki ponujajo veliko možnosti za prilagajanje postavitve police ter predalov notranjosti glede na vaše shranjevalne navade:

  • Nastavljive police po višini
  • Polica za steklenice in pijače
  • Veliki predal za sadje in zelenjavo
  • Mali predali za sire, narezke ipd.
  • Polica za vrata za hitri dostop

Nekateri modeli imajo tudi multiflow sistem hlajenja za enakomerne temperature v vseh predelih in manj mešanja vonjav med policami.

Pomembno je, da lahko notranjost enostavno očistite – izogibajte se nepotrebnim špranjam in zakotjem, kjer se nabira umazanija. hladilnik z zamrzovalnikom

Vrsta in postavitev zamrzovalnika

Tudi pri zamrzovalnem delu je organizacija pomembna za enostavno shranjevanje zamrznjene hrane. Najbolj priljubljene izbire so:

Spodnji predalni zamrzovalnik – klasika, kjer so predali za hrano tik nad dvižnimi vrati. Ponuja dober pregled, a morate se sklanjati za dostop.

Zamrzovalni predal v vratih – za manj pogosto zamrznjeno hrano. Udobno za dostop, a manjše kapacitete.

Zamrzovalna skrinja v vrhu – najboljši izkoristek prostora, toda dostop je nekoliko neugoden s predali pod skrinjo.

Izberite kapaciteto (običajno 100-300 l) in postavitev, ki vam najbolj ustreza. Kombinirani hladilnik/zamrzovalnik s No Frost sistemom preprečuje nastajanje ledu, kar pomeni, da vam tajanja ni potrebno izvajati.

Dodatne funkcije in zasnova

Mnogi novejši modeli hladilnikov ponujajo dodatne funkcije, ki popestrijo uporabo:

  • Led osvetlitev – za jasen pregled nad vsebino
  • Vodni/ledeni dispenzer – zunanja enota za pripravo ledu in hladne vode
  • WiFi povezljivost – dostop in nadzor delovanja prek pametnega telefona
  • Prozorna steklena vrata – hitro preverite zaloge brez odpiranja

Klasične barve bele, črne in nerjavečega jekla so še vedno najbolj priljubljene. Nekateri sodobnejši modeli, kot so hladilniki Samsung Bespoke, pa ponujajo popolnoma prilagodljive barvne kombinacije front po meri kupca, da dobro sodijo v kuhinjski prostor.

Torej – velikosti, postavitve, barve in funkcije je res veliko! Končna odločitev je odvisna od vaših potreb, okusa in seveda proračuna. Pa srečno pri izbiri svojega novega hladilnika!

Izberite tihi model za mirno delovanje

Hladilniki lahko povzročajo precej hrupa zaradi delovanja motorja in kompresorja. To je lahko moteče, če je kuhinja del dnevnih prostorov v odprtem tlorisu.

Zato je pametno preveriti stopnjo hrupa, ki jo navaja proizvajalec. Tihi hladilniki dosegajo okrog 40 dB ali manj, kar je primerljivo s šepetom. Taki modeli ne bodo motili pogovorov ali gledanja televizije v sosednji sobi.

Če vas hrup resno moti ponoči, imajo nekateri hladilniki tudi “nočni način”, kjer dodatno omejijo hitrost delovanja motorjev in ventilatorjev ter tako znižajo hrup.

Vzemite čas za namestitev in poravnavo

Ko dostavijo vaš novi hladilnik, je pomembno, da si vzamete čas za pravilno namestitev in uravnoteženje v prostoru. Nepravilna namestitev lahko povzroči težave z delovanjem ali celo okvare na daljši rok.

Uporabite libelo, da se prepričate, da stoji povsem vodoravno na vseh straneh. Po potrebi ga poravnajte z nastavitvijo višine nogic.

Pustite tudi priporočen prostor okoli naprave za kroženje zraka ter odprite morebitne ventilacijske reže, če jih je hladilnik imel že prekrite med transportom ali vstavljanjem v prostor.

Z malo dodatne skrbi pri namestitvi boste zagotovili, da bo vaš nov hladilnik deloval brez težav in tiho mnogo let.