Splošno

Najnovejše avto novice – Kaj nas čaka v prihodnosti mobilnosti?

Avto novice

Avtomobilizem je v polnem razmahu in v Sloveniji je čedalje več ljudi, ki se zanima za avte, njihovo zgodovino in najnovejše trende. V tem članku bomo pokrili nekaj najnovejših avto novic iz Slovenije in sveta.

Nove znamke prihajajo na slovenski trg

V zadnjih letih je v Sloveniji prišlo do velikih sprememb, kar se tiče ponudbe avtomobilov. Na naš trg so vstopile številne nove avtomobilske znamke, ki prej niso bile prisotne. Ena takšnih je Volvo. Švedski proizvajalec premium vozil se je odločil okrepiti svojo prisotnost v Sloveniji in je odprl salon v Ljubljani.

Volvo je znan po svojih varnih, a hkrati elegantnih in udobnih vozilih. Cilj znamke je očitno osvojiti premium trg v Sloveniji, ki ga trenutno še vedno prevladujejo nemški proizvajalci, kot sta Audi in Mercedes-Benz.

Druge znamke, ki so prav tako vstopile na slovenski avtomobilski trg v zadnjih letih so Mazda, Ssangyong, MG in še nekatere druge. To kaže na čedalje večje zanimanje tujih proizvajalcev za naš majhen, a perspektiven trg.

Električna mobilnost v ospredju

Naslednja velika novica v svetu avtomobilizma je električna mobilnost. Skoraj vsi večji proizvajalci se zdaj osredotočajo na razvoj popolnoma električnih vozil. Med bolj znanimi modeli v zadnjih letih so Tesla Model 3, Volkswagen ID.3, Nissan Leaf in še bi lahko naštevali.

Verjetno največja novica v Sloveniji v povezavi z električnimi avti je odprtje Tesline polnilne postaje Supercharger v Ljubljani. To kaže na čedalje večjo priljubljenost električnih vozil tudi pri nas. Brez ustrezne infrastrukture za polnjenje namreč elektromobilnost ne more zaživeti.

Tesla sicer velja za enega vodilnih na področju električnih vozil. Njihovi modeli Model S, Model 3 in Model X so zelo zaželeni na svetovnem trgu. Analitiki napovedujejo, da je prihodnost avtomobilske industrije prav v električnih vozilih. Pričakujemo lahko, da bo v prihodnjem desetletju večina novih avtomobilov, ki bodo prodani električnih.

Samovozeči avtomobili – realnost ali fikcija?

Ena najbolj kontroverznih tem v svetu avtomobilizma so samovozeča oziroma avtonomna vozila. Tehnološki velikani, kot sta Google in Apple že dlje časa razvijajo lastna vozila. Tudi tradicionalni proizvajalci, kot sta Toyota in Mercedes-Benz, vlagajo milijarde v razvoj te tehnologije.

Kljub optimističnim napovedim, da bodo popolnoma samovozeči avtomobili postali realnost v nekaj letih, pa se analitiki strinjajo, da so take trditve preuranjene. Tehnologija za zares popolnoma samostojno vožnjo “nivo 5” bo potrebovala še veliko razvoja in testiranja preden bo varna in zanesljiva za uporabo v realnem svetu.

Kje so torej trenutno stvari na področju avtonomne vožnje? Nekateri proizvajalci, kot sta Tesla in Mercedes že ponujajo delno samovozeče sisteme nivoja 2 in 3, ki še vedno zahtevajo pozornost voznika. Pričakujemo lahko, da bo tehnologija samovozečih vozil napredovala postopoma v naslednjih letih.Avto novice

Flying Car – le še v filmih?

Še ena tema, ki redno navdušuje ljubitelje avtomobilov so “leteči avtomobili”. Čeprav zveni kot nekaj iz znanstvene fantastike, pa koncept vozila, ki lahko leti in se pelje po cesti ni več tako neverjeten.

Že vsaj nekaj podjetij razvija koncept takšnega hibridnega vozila. Med njimi je najbolj znan kitajski proizvajalec Geely, ki je pred kratkim predstavil svoj prvi prototip letečega avtomobila. Ta naj bi v prihodnjih letih prišel v redno proizvodnjo.

Poleg kitajskega Geelyja razvijajo podobna vozila še nekatera evropska in ameriška podjetja. Kljub napredku pa je potrebno upoštevati, da je za množično uporabo takšnih vozil potrebna popolnoma nova infrastruktura, ki trenutno ne obstaja. Potrebni bi bili “letališči” za vertikalni vzlet in pristanek teh letečih avtomobilov.

Zato je najverjetneje, da bomo o letečih avtomobilih še nekaj časa lahko uživali predvsem v znanstveno-fantastičnih filmih. Morda pa nas čez 10 ali 20 let presenetijo in postanejo realnost tudi na naših cestah.

Retro trendi

Poleg futurističnih konceptov, kot so električna in leteča vozila pa v svetu avtomobilizma obstajajo tudi močni retro trendi. Vedno več ljudi ceni klasične, oldtimer avtomobile iz 60ih, 70ih ali 80ih let prejšnjega stoletja.

Modeli, kot so Ford Mustang, Volkswagen “Hrošč”, Chevrolet Corvette in še mnogi drugi danes dosegajo visoke vrednosti na avkcijah starodobnikov. Obstaja celo posebna panoga popravljanja in restavriranja tovrstnih vozil.

Zdi se, da imajo prav ti starodobniki neko posebno “dušo”, ki privlači čedalje več ljubiteljev avtomobilov. Morda je to nostalgija ali romantika preteklih časov. Dejstvo pa je, da starodobni avtomobili postajajo prava naložba, saj njihova vrednost iz leta v leto narašča.

Tako lahko rečemo, da svet avtomobilizma združuje nostalgijo s futurizmom. In prav ta kombinacija preteklosti in prihodnosti naredi to panogo tako zanimivo in razburljivo za ljubitelje avtomobilov povsod po svetu in seveda tudi v Sloveniji.