Splošno

Najmanjši pes na svetu: Čivava, ljubka in živahna spremljevalka

Najmanjši pes na svetu

Ste vedeli, da je najmanjši pes na svetu čivava? Ta drobcena pasma s svojim ljubkim videzom in živahno osebnostjo osvaja srca po vsem svetu. V tem članku bomo raziskali značilnosti čivave, njeno zgodovino in kaj naredi to pasmo tako posebno.

Izvor in zgodovina čivave

Čivava izvira iz Mehike, natančneje iz zvezne države Chihuahua, po kateri je pasma dobila ime. Arheološke najdbe kažejo, da so predniki čivave živeli z ljudstvom Toltec že pred več kot 1000 leti. Mehiški misleci verjamejo, da so čivave potomci psov techichi, ki so jih Tolteki častili kot svete živali in jih pogosto pokopavali skupaj s svojimi lastniki.

Najmanjši pes na svetu je postal priljubljen v začetku 20. stoletja, ko so jih turistiv začeli prinašati iz Mehike v Združene države Amerike. Njihova majhna velikost in ljubka osebnost sta hitro osvojili srca ljudi in čivave so postale priljubljene hišne ljubljenčice.

Značilnosti čivave

Čivave so znane po svoji majhni postavi, saj v povprečju tehtajo le med 1,5 in 3 kilograme in merijo od 15 do 23 centimetrov v višino. Kljub svoji majhnosti pa so čivave polne energije in imajo veliko osebnost. So inteligentne, radovedne in pogosto zelo navezane na svoje lastnike.

Najmanjši pes na svetu se ponaša z dvema različnima tipoma dlake: kratkodlako in dolgodlako. Kratkodlake čivave imajo gladko, lesketajočo dlako, medtem ko imajo dolgodlake čivave mehek, svilnat kožuh. Oba tipa dlake se pojavljata v različnih barvah, vključno s črno, bež, čokoladno, zlato in celo lisasto.

Osebnost čivave

Čivave so znane po svoji živahni in ljubeči naravi. So zveste spremljevalke, ki obožujejo preživljati čas s svojimi lastniki. Kljub temu, da so najmanjši pes na svetu, imajo pogosto velik ego in se ne zavedajo svoje majhnosti. Pogosto so lahko teritorialne in zaščitniške do svojih lastnikov, kar lahko privede do glasnega lajanja ob srečanju z neznanci.

Zaradi svoje majhne velikosti so čivave odlične stanovanjske živali in se dobro prilagajajo življenju v majhnih prostorih. Vendar pa še vedno potrebujejo redno vadbo in sprehode, da ostanejo zdrave in srečne.

Najmanjši pes na svetu

Skrb za najmanjšega psa na svetu

Čeprav so čivave majhne, še vedno zahtevajo enako skrb in pozornost kot večji psi. Redno jih je treba krtačiti, še posebej dolgodlake čivave, da se prepreči vozlanje dlake. Njihove zobe je treba redno čistiti, da se prepreči nabiranje zobnih oblog in vnetje dlesni.

Zaradi svoje majhne velikosti so čivave nagnjene k podhlajenosti, zato je pomembno, da jih v hladnejšem vremenu oblečete v tople oblekice ali puloverje. Prav tako so njihove kosti krhke, zato jih je treba varovati pred skoki z visokih površin ali grobimi igrami z večjimi psi.

Prehrana čivave

Čivave imajo hitro presnovo, zato potrebujejo visokokakovostno prehrano, bogato z beljakovinami in hranili. Pomembno je, da jih hranite z majhnimi obroki večkrat na dan, namesto z enim ali dvema velikima obrokoma. Paziti je treba tudi na količino priboljškov, saj so čivave nagnjene k prekomerni telesni teži.

Zdravstvene težave čivav

Kot najmanjši pes na svetu so čivave nagnjene k nekaterim zdravstvenim težavam. Nekatere pogostejše zdravstvene težave vključujejo:

  • Težave z zobmi: Čivave so nagnjene k zobnim težavam zaradi majhnih čeljusti in nagnetenih zob.
  • Luksacija pogačice: Pri čivavah pogosto pride do izpaha kolenskega sklepnega hrustanca.
  • Hipoglikemija: Zaradi hitre presnove so čivave nagnjene k nizkemu krvnemu sladkorju.
  • Težave z očmi: Čivave so nagnjene k različnim očesnim težavam, kot je suho oko in glavkom.

Redni obiski veterinarja in preventivna nega lahko pomagajo preprečiti ali zgodaj odkriti morebitne zdravstvene težave pri vašem najmanjšem psu na svetu.

Najmanjši pes, a z velikim srcem

Čivave morda nosijo naziv najmanjšega psa na svetu, a njihova osebnost in ljubezen do lastnikov sta vse prej kot majhni. S svojo ljubko pojavo, živahnim karakterjem in predanostjo so čivave čudovite spremljevalke, ki v življenje svojih lastnikov prinašajo neizmerno veselje.

Če razmišljate o posvojitvi čivave, ne pozabite, da ta drobcena bitja potrebujejo enako mero ljubezni, nege in pozornosti kot njihovi večji pasji kolegi. Z ustrezno skrbjo in nego bo vaša čivava, čeprav najmanjši pes na svetu, postala velikanski del vašega srca in življenja.