ŠportZdravje

MSM kapsule – kako lahko pomagajo našim sklepom in vezivnim tkivom?

MSM kapsule

Ste opazili, da vas sklepi in mišice bolj bolijo kot nekoč? To je lahko znak obrabe hrustanca in vezivnega tkiva. V takšnih primerih si mnogi pomagajo z MSM kapsulami. Branje članka vam bo pomagalo razumeti, kaj sploh je MSM in kako kapsule z njim učinkujejo.

Kaj je MSM?

MSM ali metilsulfonilmetan je organska spojina žvepla, ki se naravno nahaja v našem telesu. Gre za naravni vir biološko aktivne oblike žvepla, nujno potrebne za zdravje sklepov, vezivnega tkiva in mišic.

Telo MSM sintetizira iz aminokisline metionina preko jetrne presnove. Najdemo ga v majhnih količinah v sadju, zelenjavi in mesu, toda prehrana ga običajno ne zagotavlja zadostno.

Z leti zmožnost tvorbe MSM upada, zato postajamo bolj dovzetni za težave s sklepi in poškodbe vezivnega tkiva. S tem se povezuje tudi porast popularnosti prehranskih dopolnil MSM.

Kako MSM kapsule učinkujejo?

MSM deluje predvsem protivnetno, antioksidativno in kot vir žvepla za obnavljanje tkiv. Skozi različne mehanizme izboljšuje zdravje kosti, sklepov, hrustancev, kit, veziv, kot tudi kože, las in nohtov.

Protivnetno delovanje

MSM zavira vnetne procese, ki povzročajo bolečine v sklepih, mišicah in drugih tkivih. Deluje podobno kot nesteroidna protivnetna zdravila (ibuprofen), a brez stranskih učinkov.

Antioksidativno delovanje

Deluje kot lovilec prostih radikalov, ki nastajajo med presnovo in povzročajo poškodbe celic. Ščiti tkiva pred oksidativnim stresom.

Gradnja kolagena

Je vir žvepla za proizvodnjo aminokislin metionina in cisteina, ki sta gradnika kolagena – ključne beljakovine vezivnega tkiva v sklepih, kosteh, koži.

Glavne koristi MSM kapsul:

 • lajšanje vnetij in bolečin v sklepih
 • hitrejša regeneracija po poškodbah
 • izboljšanje prožnosti in gibljivosti sklepov
 • upočasnitev obrabe sklepnih hrustancev
 • razstrupljanje telesa
 • lepša koža, nohti in lasje

Zaradi svoje vsestranske koristnosti za zdravje so MSM kapsule primerne tako za mlade športnike kot starejše osebe. Vendar kako vemo, koliko MSM potrebujemo?

MSM kapsule

Priporočeni dnevni odmerek MSM

Priporočen dnevni vnos MSM za zdrave odrasle osebe znaša približno 1000 do 3000 mg. Odmerjanje je odvisno od starosti, teže težav in stopnje aktivnosti:

 • za splošno zdravje zadostuje 1000 do 2000 mg MSM
 • ob morebitnih težavah je priporočljivo 3000 do 6000 mg
 • športniki potrebujejo 4000 mg ali več zaradi večje obrabe sklepov

MSM kapsule so na voljo v odmerkih od 500 do 1000 mg, redkeje več. Upoštevajte zgornje smernice in količino MSM prilagodite svojim potrebam oz. nasvetu strokovnjaka.

Kdaj jemati MSM kapsule za najboljši učinek?

MSM kapsule se lahko vzamejo kadar koli čez dan, s hrano ali brez nje. Za najboljšo absorpcijo in delovanje pa velja:

 • zjutraj na prazen želodec za hitrejši učinek
 • razdelite dnevno količino na 2-3 odmerke
 • uživajte jih dlje časa (vsaj 2-3 mesece), saj delujejo kumulativno
 • med intenzivnejšimi treningi povečajte odmerek

Idealno je torej vzeti npr. 1000mg zjutraj, nato pa še po 500mg s kosilom in večerjo. Če vaše telo MSM dobro prenaša, lahko odmerek postopoma povečate.

Učinki MSM kapsul se bodo kazali postopoma, bodisi v obliki manj togih sklepov, manjših bolečin ali hitrejše regeneracije. Z doslednim jemanjem boste lahko uživali dolgotrajne koristi za svoje vezivno tkivo in sklepe!

Kako hitreje doseči želene učinke MSM?

Čeprav so MSM kapsule učinkovito in varno dopolnilo, trajajo njihovi pozitivni učinki na telo nekaj tednov ali celo mesecev. Seveda si želimo rezultate čim prej.

Kako torej pospešiti delovanje MSM? Omenili smo že, da je pomemben postopen dvig odmerka do idealne ravni. Poleg tega pa priporočamo še:

 • Kombiniranje MSM s prehranskimi dopolnili, ki prav tako koristijo sklepom – glukozamin, kondroitin, vitamin C, kalcij in magnezij.
 • Pitje zadostne količine tekočine, saj pomaga odplakniti stranske produkte presnove iz telesa.
 • Vključevanje vaje za prožnost, ki podprejo učinke MSM na vezivno tkivo – joga, pilates ali stretching.
 • Občasno masiranje bolečih mišic in sklepov pospeši pretok krvi in limfe v tkivih.

Z malo potrpljenja in podporo z zgoraj navedenimi nasveti boste rezultate MSM gotovo opazili prej. Želim vam obilo zdravih in srečnih sklepov!

MSM kapsule lahko učinkovito pomagajo ohranjati zdravje naših sklepov, vezivnega tkiva in hrustancev. Njihova glavna prednost je varna in naravna rešitev brez stranskih učinkov.

Z rednim jemanjem boste opazili izboljšano gibljivost sklepov, manjše bolečine po aktivnostih in hitrejšo regeneracijo po poškodbah mehkih tkiv. Če torej želite ostati aktivni do pozne starosti, vam priporočam vključitev teh koristnih kapsul v svojo prehrano!