Šport

Kam za vikend

Kam za vikend

Konec tedna je odličen čas za pobeg iz mesta in raziskovanje lepot Slovenije. Če razmišljate, kam za vikend, je pred vami nekaj odličnih idej.Slovenija ponuja veliko možnosti za aktivna doživetja v naravi, kot tudi priložnosti za sprostitev v termah ali ob obali.

Raziskovanje naravnih lepot

Slovenija je polna čudovitih naravnih znamenitosti, ki jih lahko raziskujete med vikend izletom. Od gorskih vrhov do skritih sotesk je na voljo veliko možnosti.

Obisk narodnih parkov

Slovenija ima tri narodne parke – Triglavski narodni park, Narodni park Škocjanske jame in Kozjanski park. Vsak od teh parkov ponuja edinstveno priložnost za pohodništvo, opazovanje narave in raziskovanje. Triglavski narodni park na primer obsega velik del Julijskih Alp z vrhom Triglava.

Slapovi in soteske

Po Sloveniji je veliko čudovitih sotesk in slikovitih slapov, ki jih lahko obiščete med krajšim izletom. Najbolj znana sta soteska Vintgar pri Bledu in slap Savica. Za daljši pohod pa se lahko podate v nekatere manj znane doline, kot je na primer dolina Zadnjice v Karavankah.

Jamstvo

Slovenske kraške jame so prava paša za oči. Med vikendom si lahko ogledate turistično urejeni Postojnsko ali Škocjansko jamo. Za pogumnejše pa so na voljo tudi odhodi z jamarskimi vodniki v manj znane jame po Sloveniji.

Aktivnosti na prostem

Za aktiven oddih lahko med vikendom izberete številne dejavnosti na prostem. Slovenija ponuja odlične možnosti za pohodništvo, kolesarjenje, supanje in še veliko več.

Pohodništvo

Slovenija velja za pohodniški raj, saj je prepredena s številnimi označenimi planinskimi potmi. Čez vikend se lahko podate na kakšen lažji hrib ali pa se lotite zahtevnejše ture. Julijske Alpe na primer ponujajo nešteto možnosti za celodnevne izlete v hribe.

Kolesarjenje

Številne kolesarske poti v Sloveniji vodijo skozi slikovite pokrajine. Speljane so tako po ravninskih predelih kot tudi bolj hribovitih območjih. Med vikendom lahko prekolesarite dolžje ali krajše razdalje, odvisno od pripravljenosti. Priljubljena je na primer Dravska kolesarska pot.Kam za vikend

Aktivnosti na vodi

Reke, jezera in morje omogočajo raznolike vodne aktivnosti. Supanje ali kajtanje na Blejskem ali Bohinjskem jezeru sta odlični ideji za vroč poletni dan. Slovenija je tudi pravi raj za ljubitelje raftinga, saj ponuja številne divje reke primerne za spust z raftom.

Obmorski oddih

Če želite lenarjenje in sprostitev, je slovenska obala odlična izbira za vikend oddih. Predvsem zunaj glavne sezone med jesenskimi ali zimskimi meseci so cene bivanja in storitev ugodnejše.

Kopanje in sončenje

Obmorska letovišča, kot so Portorož, Piran, Izola in Koper nudijo številne možnosti za kopanje in poležavanje na plažah tudi sredi jeseni ali pozimi, ko temperature dopuščajo. Plaž je več vrst, od prodnatih do skalnatih. Najdete lahko mirne zavetne zalive ali živahnejše plaže v mestih.

Termalni centri

Ob morju so tudi številni sodobni termalni centri in spa-ji, kot sta Terme Čatež in Terme 3000 v Moravskih Toplicah. Zdravilna termalna voda, raznovrstni bazeni in savne omogočajo popolno sprostitev in regeneracijo telesa ter duha.

Večerja ali izlet na Kras

Zaokrožite obmorski vikend oddih z obiskom bližnjega Krasa. Poizkusite lahko odlična lokalna vina, sir in pršut. Toplo priporočamo večerjo v eni izmed izvirnih kraških gostiln, kjer postrežejo z brkinskimi specialitetami. Čez dan pa se lahko sprehodite po katerem od slikovitih kraških mestec, kot so Štanjel, Hrastovlje ali Predjama.

Območje Rogaške Slatine

Rogaška Slatina in njena okolica ponujata številne možnosti za aktiven ali sproščujoč krajši oddih čez vikend. Poleg zdraviliškega središča samega, ki slovi po mineralni vodi Donat Mg, so v bližini številni zanimivi kraji in naravne lepote. Podajte se lahko na pohod na bližnje sce ali pa razvajajte brbončice z lokalnimi dobrotami in vini v številnih bližnjih vinskih kleteh.

Obisk Festivala čokolade v Ljubljani

Če bo vaš vikend oddih ravno sovpadal z Festivalom čokolade, ki tradicionalno poteka vsako jesen v Ljubljani, potem ga toplo priporočamo obiskati. Gre za dogodek posvečen čokoladi v vseh njenih različicah, ki privabi tako čokoladne sladokusce kot radovedneže. Poleg degustacij najrazličnejših čokoladnih izdelkov vas čaka bogat spremljevalni program za otroke in odrasle.