Dom

Kako izbrati najboljši hladilnik brez zamrzovalnika za dom

hladilniki brez zamrzovalnika

Če iščete nov hladilnik samo za shranjevanje svežih živil brez funkcije zamrzovalnika, so samostojni hladilniki brez zamrzovalnika odlična izbira. Nudijo maksimalen prostor za shranjevanje v hladilnem delu, so cenejši za nakup in varčnejši v porabi od kombiniranih modelov. Pri izbiri pa je vseeno dobro poznati nekaj ključnih vidikov, da dobite model, ki vam bo dobro služil.

Zakaj izbrati hladilnik brez zamrzovalnika?

Obstaja več razlogov, zakaj se ljudje odločajo za nakup samostojnega hladilnika namesto modela s kombiniranim zamrzovalnikom:

1. Več prostora za sveža živila

 • Brez zamrzovalnika dobite maksimalen notranji prostor za sadje, zelenjavo, mlečne izdelke itd. Idealno če redko ali nikoli ne zamrzujete.

2. Nižja poraba elektrike

 • Hladilnik porabi precej manj energije od kombiniranih modelov, še posebej če nimate zamrzovalnika. To znižuje stroške obratovanja.

3. Cenejši nakup

 • Samostojni hladilniki so lahko za četrtino cenejši kot enakovredni kombinirani modeli. Dobrodošla prihranek!

Torej, če rabite samo prostor za sveža živila, vam hladilnik brez zamrzovalnika služi kot odlična, cenejša izbira. Poglejmo ključne lastnosti za izbiro primernega zase.

Katero velikost izbrati?

Hladilniki brez zamrzovalnika so na voljo od manjših 140 cm širokih pa do večjih 200 cm+ modelov. Pred nakupom dobro premislite:

 • Koliko prostora imate v kuhinji oziroma kam ga boste postavili?
 • Koliko svežih živil morate hraniti na tedenski/mesečni ravni?

Na splošno velja, da večji kot je hladilnik, manjkrat boste morali izmetavati stare zaloge in nakupovati sveža živila. Torej izberite največjo širino, ki še ustreza vašemu prostoru.

Najbolj priljubljeni so 160-180 cm široki modeli, ki ponujajo dovolj prostornine za povprečno družino. Če je prostora dovolj in potrebujete res velike količine, pa razmislite tudi o 200 cm+ hladilnikih.

Energetska učinkovitost

Tudi če varčujete z izbiro modela brez zamrzovalnika, je še vedno pomembna čim večja energetska varčnost:

 • Izbirajte hladilnik z energijskim razredom A+++ , A++ ali vsaj A+.
 • Sodobna inverter kompresor tehnologija zagotavlja optimalno delovanje za najnižjo možno porabo elektrike.
 • No frost sistem s samodejnim odtajanjem zmanjšuje oblikovanje ledu, ki povzroča višjo porabo.

Četudi je cena višja, se splača vložiti v res energetsko varčen hladilnik brez zamrzovalnika. Z njim boste prihranili več sto evrov v naslednjih 5 do 10 letih uporabe!hladilniki brez zamrzovalnika

Notranja delitev prostora

Brez delitve na zamrzovalni in hladilni del dobimo pri hladilnikih brez zamrzovalnika en velik prostor. Kljub temu večina modelov ponuja:

 • Police in predale za razporejanje različnih vrst živil. Pomembno, da so za čim večjo prilagodljivost izvlečni ali vsaj nastavljivi po višini.
 • Ločen predal za sadje in zelenjavo , ki vzdržuje optimalno stopnjo vlažnosti za ohranjanje svežine.
 • Steklene police namesto plastičnih ne zadržujejo neprijetnih vonjav in omogočajo preprostejše čiščenje.

Iščite model, ki omogoča čim več notranje organizacije glede na vaše potrebe shranjevanja. Poskrbite tudi, da se bodo police prilegale višini živil, ki jih boste hranili najpogosteje.

Katere dodatne funkcije so uporabne?

Nekateri hladilniki brez zamrzovalnika ponujajo tudi dodatne funkcije, ki popestrijo uporabo:

 • Steklena notranja vrata namesto plastičnih ali jeklenih za lažji pregled nad vsebino.
 • LED lučke v notranjosti namesto navadnih žarnic, za boljšo osvetlitev. Varčnejše in trajnejše.
 • Ionizator zraka za osvežitev in podaljšanje trajnosti shranjenih živil

To so le nekatere izmed možnosti. Če so cenovno sprejemljive, dodatne funkcije popestrijo uporabo vsakdanjega aparata, niso pa nujno potrebne za osnovno hlajenje živil.

Katere znamke izbrati?

Nekaj priznanih blagovnih znamk, ki ponujajo odlične hladilnike tudi modele brez zamrzovalnika:

Bosch slovi po zanesljivosti, nizkih ravneh hrupnosti ter energetski varčnosti. Njihovi specializirani modeli za shranjevanje vin so še posebej priljubljeni.

Samsung ponuja široko izbiro velikosti in tehnološko dovršene funkcije prijazne do uporabnika, kot sta Family Hub zaslon na dotik ter vklopna osvetlitev. So pa tudi cenovno višjega razreda.

Gorenje predstavlja kakovost po dostopnih cenah, dobro znano slovensko podjetje z lastno proizvodnjo aparatov. Njihovi osnovni modeli hladilnikov brez zamrzovalnika so top izbira za marsikoga.

S pametno primerjavo med različnimi blagovnimi znamkami lahko poiščete ravnovesje med funkcijami, ki jih potrebujete, ter ceno, ki ustreza vašemu proračunu.

Končni nasveti za nakup hladilnika brez zamrzovalnika

Ko poznate prednosti in lastnosti tovrstnih aparatov, lahko začnete iskati model, ki bo rezonuje z vašimi potrebami shranjevanja sveže hrane in pijače. Imejte v mislih:

 • Koliko prostora potrebujete glede na število oseb v gospodinjstvu?
 • Energijska varčnost z visokim razredom A+++, A++ ali vsaj A+
 • Možnosti notranje organizacije s policami, predali in osvetlitvijo
 • Morebitne dodatne funkcije, če se skladajo s proračunom

Z malo raziskovanja boste zagotovo našli hladilnik brez zamrzovalnika, ki pomeni veliko več prostora za ceno, ki ustreza vaši denarnici. To bo investicija, ki vam bo v veliko veselje še mnogo let po nakupu.