Šport

Kako je nastala ribiška palica?

ribiške palice, ribiška palica

Ribarjenje je eden izmed najpopularnejših načinov preživljanja prostega časa v naravi. Nekateri si z njim zagotovijo vir hrane, spet drugi ribarjenje vidijo kot šport. Zaradi naraščajočega interesa, so ribiške palice doživele neverjeten preskok v razvoju, saj dobra ribiška palica pomeni znatno prednost pri ribarjenju.

Izum prve ribiške palice

Prve civilizacije so se naselile okoli virov pitne vode- rek, izvirov ali jezer. V mnogih kulturah so bile ribe pomemben del prehrane in ponekod celo ključne za preživetje. Ljudje so lovili ribe z golimi rokami že v zgodnjem paleolitiku. Skozi čas, so se ljudje začeli zavedati neučinkovitosti takšne taktike ribarjenja, prav tako, pa so želeli poiskati način, kako ribariti tudi v globljih vodah. To je vodilo do prve uporabe vrvi in vabe, čez čas pa so vrv začeli privezovati na lesene palice. Tudi najboljše ribiške palice iz tistega časa se ne bi mogle primerjati z današnjimi natančno oblikovanimi palicami.

Točni trenutek nastanka prve ribiške palice se je zgubil v zgodovini vendar pa lahko iz vklesanih zapisov iz starega Egipta in drugod sklepamo, da so jo uporabljali že takrat. Obstajajo tudi zgodovinski viri, ki pričajo o uporabi ribiških palic v stari Kitajski, Grčiji ter Rimu. Ker so bile takrat trgovinske poti med omenjenimi civilizacijami praktično neobstoječe, lahko sklepamo, da je svojo verzijo ribiške palice izumila vsaka civilizacija posamezno. Ribiške palice so tisoče let ostajale krajše od 1 metra. Daljše palice se omenja šele v 4. stoletju pred našim štetjem v starem Rimu.

Pomen ribarjenja se je od regije do regije zelo razlikoval. Za nomade je bilo ribarjenje precej nepomembno. Šele po prvih stalnih naselitvah ljudi, se je lov na ribe izkazal kot uspešen način preživetja. Tako Egipčani kot tudi Grki, Rimljani, Makedonci ter Kitajci imajo ohranjene stare zapise metod lovljenja rib. Ribarjenje je vzpodbudilo ljudi k izumu novih orodij in tehnologij, da bi lahko lažje in hitreje prišli do hrane. 

ribiška palica

Evolucija ribiške palice

Ribiška vrvica je bila prvotno pripeta na manjši kos kosti, kamna ali pa našpičenega lesa. Tudi ribiške vabe so doživele spremembe v razvoju in s sčasoma postajale vedno bolj učinkovite. Ob nastanku obdelovanja kovin so se za vabe začeli uporabljati materiali kot sta bron in baker. Kasneje so ljudje začeli izdelovati ribiške palice iz bambusa in podobnih materialov, ki bi povečali fleksibilnost palic.

Rekreacijsko ribarjenje z ribiško palico, vrvjo in kavljem se je razširilo v 15. stoletju. Takrat so ljudje uporabljali palice iz enega kosa lesa, ki so merile približno 4 metre.

Do konca 17. stoletja, so palice postale že izredno specializirane, čeprav so jih v večji meri še vedno prodajali ribiči in ne trgovine z ribiško opremo kot danes. Za njihovo izdelavo so uporabljali materiale kot so les iz bora, vrbe ali pa leske.

Industrijska revolucija je prinesla izdelavo ribiške palice na mehanski način, kar je pomenilo znatni porast v uporabi palic. V 19. stoletju so začeli povezovati več kosov bambusa, kar je palice naredilo veliko močnejše. Bambus so narezali v tri plasti, ponovno zalepili in oblikovali v šest-kotnik. Takšne vrste palic so popularne še danes predvsem pri t. i. muharjenju, ko poskuša ribič ujeti ribo na posnetek žuželke.

Prelom se je zgodil šele v 20.stoletju, ko so začeli uporabljati materiale kot so steklena vlakna ter grafit. V 60.tih letih 20. stoletja so začeli izdelovali ribiške palice iz karbonskih vlaken, kar je pomenilo močnejše, krajše ter lažje palice. Umetne vabe iz lesa so zamenjale vabe narejene iz plastike.

Kako izbrati pravo ribiško palico?

ribiške palice

Večina sodobnih ribiških palic je izdelana na teleskopski način, kar ribiču omogoča, da jo lahko hitro sestavi in razstavi. Popularne so tudi palice iz nerjavečega jekla.

Ljudje so za dobro ribiško palico pripravljeni odšteti vse od nekaj desetakov do nekaj stotakov. Palice višje kakovosti so bolj precizne, lažje ter okretnejše. Pomembno je tudi, da so bolj trajnostne in jih zato ne rabimo menjati preveč pogosto.

Pri izbiri ribiške palice moramo kot prvo biti pozorni na njeno dolžino. Palice so lahko dolge nekje od 1 do 4 metrov. Dolžina vpliva predvsem na to domet ribarjenja. Če želimo večji domet, si izberemo daljšo palico, ki pa jo je zaradi njene dolžine težje kontrolirati. Po drugi strani je krajše palice veliko lažje kontrolirati, vendar pa smo precej omejeni glede dometa. Večina izkušenih ribičev se strinja, da je ustrezna dolžina palice za začetnike okoli 2 metra.

Naslednja lastnost ribiške palice, ki jo moramo upoštevati je njena moč torej njena zmožnost prenesti pritisk. Težje palice so namenjene za večje ribe, lažje pa za manjše. Podobno logiko lahko uporabimo pri izbiri ribiške vrvi. Če uporabimo pretežko palico se lahko vrv pretrga in obratno.

Upoštevati je treba tudi na katerem mestu in kako močno se bo palica upognila. Tu ribiške palice delimo na bolj, srednje in manj akcijske. Pomemben je tudi ročaj palice- iz kakšnega materiala je izdelan ter kakšne oblike je. Na koncu premislimo še, ali si želimo uporabljati kavelj, vabo ali morda oboje.