Dom

Kako izbrati pralni stroj glede na vaše potrebe

pralni stroj

Izbira ustreznega pralnega stroja je pomembna odločitev, saj bo stroj verjetno z vami za naslednjih 5 ali več let. V tem članku predstavljam ključne značilnosti pralnih strojev, ki vam bodo pomagale določiti, kateri model vam najbolj ustreza.

Velikost bobna za pranje

Eden izmed prvih parametrov, o katerem morate razmisliti, je ustrezna velikost bobna za vaše potrebe. Standardni družinski pralni stroji imajo shrambo za pranje med 7 in 9 kg perila. Večje družine se lahko odločijo za boben s kapaciteto 10 kg ali več. Na trgu pa obstajajo tudi manjši stroji od 6 kg za pare ali manjša gospodinjstva.

Večji kot je boben, dalj časa bo trajal posamezen cikel pranja. Torej priporočam, da izberete nekoliko večji boben, kot menite, da ga potrebujete. Raje pustite malo prostora, kot da bi se ves čas borili z nezadostnim volumnom pranja.

Poleg standardnih dimenzij pa so na voljo tudi stroji z manjšo globino in širino, ki lahko prispevajo pri varčevanju prostora v kopalnici.

Vrata na vrhu bolj praktična

Večina standardnih pralnih strojev ima odprtino za polnjenje perila na sprednji strani, nekateri pa tudi od zgoraj. Modeli s polnjenjem od vrha so običajno nekoliko dražji, vendar postajajo bolj popularen trend.

Iz praktičnih razlogov se splača razmisliti o modelu s polnjenjem od vrha, saj nam to bolj olajša vstavljanje in vzemanje perila. Ni nam treba dvigovati težkih mokrih oblačil na višini prsi in bolečih hrbtov iz ogroženih skupin prebivalcev 🙂

Energijski razred in poraba

Pralni stroji so že nekaj časa označeni z evropsko energetsko nalepko od A do G, ki prikazuje njihovo energetsko učinkovitost. Pri nakupu svetujem izbrati najmanj razred A, najbolje pa kar A++, A+++ ali nove oznake B in višje.

Sodobni pralni stroji porabijo za eno pranje pod 1 kWh električne energije. Letni strošek pranja pri povprečni uporabi takšnega varčnega stroja lahko znaša pod 50 € pri današnjih cenah elektrike. V dolgem roku se torej varčen model lahko povrne v nekaj letih glede na običajen stroj razreda B ali C.

Po porabi je dobro pogledati tudi koliko vode porabi stroj na pranje. Varčni modeli v povprečju porabijo okrog 40 litrov vode.

Vrsta pogona bobna

Pri pogonu bobna imajo kupci na izbiro med:

  • Navaden pogon – cenejša rešitev primirna za manjšo količino mehkejše perila.
  • Inverter motor – za nežnejši zagon, manj tresljajev in bolj tiho delovanje.
  • Direkt pogon motorja – najzmogljivejši neposredni pogon, primeren za velike količine mešanega perila.

Z direktnim pogonom bo vaš pralni stroj deloval hitreje, močneje in trajneje. Cena takšnega stroja bo višja, vendar se bo poznala na boljši zmogljivosti pranja.

Programi pranja perila

Vsi pralni stroji imajo osnovne programe za bombaž, mešano perilo in sintetiko. Nekateri stroji imajo še posebne programe za volno, občutljivo perilo, kratko pranje, namakanje, izpiranje in sušenje. Programov ne morete naknadno spreminjati ali dodajati, zato je dobro izbrati model z dovolj opcijami za vaše potrebe.

Za družine s dojenčki ali majhnimi otroci so dobrodošli posebni programi, kot je namakanje za hitro odstranjevanje madežev ali program za občutljivo perilo.

Sistem za elektronsko nastavitev programov omogoča natančnejše prilagajanje časa pranja, temperature vode in števila izpiranj.pralni stroj

Polnjenje od vrha je priročnejše

Velika večina pralnih strojev ima polnjenje skozi vrata na sprednji strani. Pri nekaterih novejših modelih lahko polnimo perilo od vrha, kar je veliko bolj priročno in prijazno do hrbta.

Stroji s polnjenje od vrha so običajno nekoliko višji, vendar zasedejo enako površino kot običajni stroji. Priporočam, da poiščete model, ki ima odprtino dovolj široko, da lahko vanj spravite velike kose perila kot so rjuhe. V primerjavi s strojem za polnjenjem spredaj, boste tu bolj omejeni po velikosti kosov perila.

Dodatne funkcije

Nekateri naprednejši modeli pralnih strojev ponujajo tudi zanimive dodatne funkcije, kot so:

  • Wifi in pametne funkcije – omogočajo povezavo na internet, spremljanje delovanja z mobilno aplikacijo in glasovno upravljanje s pomočjo Alexo ali Google Assistanta.
  • Dodajanje perila sredi programa – če ste kaj pozabili dodati, lahko vrata med pranjem za kratek čas varno odprete in dodate manjkajoče perilo, ne da bi voda začela nenadzorovano odtekati. Koristna lastnost za pozabljiveže 🙂
  • Samodejni odmerek pralnega praška – vgrajeno posodo za tekoči pralni prašek, ki ga stroj samodejno dozira glede na izbran program pranja.

Če želite čim bolj avtomatizirano in brezskrbno pranje, potem vam svetujem model z naprednimi funkcijam iz zgornjega seznama.

Kakovost izdelave in vzdržljivost

Pri nakupu gospodinjskega aparata, ki bo z vami več let, je modro izbrati kakovostnega in preverjenega proizvajalca. Med priljubljenimi blagovnimi znamkami pralnih strojev v Sloveniji lahko izpostavimo Bosch, Samsung, Electrolux, LG, Gorenje in Whirpoll.

Primerjajte tudi garancijsko dobo, ki je pri kakovostnih modelih 2 leti ali več. Daljše garancijsko obdobje kaže na zaupanje proizvajalca v trajnost svojega izdelka.

Sklepne misli pri izbiri pralnega stroja

Upam, da vam je ta pregled osnovnih parametrov pri izbiri pralnega stroja pomagal ozavestiti lastne potrebe in zahteve. Svetujem vam, da se osredotočite predvsem na ustrezno velikost bobna, energetsko varčnost, zmogljivost pogona in programov ter dodatnih funkcij.

Dobro pretehtajte vaše potrebe glede zmogljivosti, saj se lahko sicer hitro zgodi, da bo stroj prešibek ali neracionalno premočan za vaša gospodinjstva.

Želim vam obilo veselja ob uporabi vašega novega pametnega pomočnika za čisto in dišeče perilo še mnogo let naprej!